Hvorfor skal du lære de 5 S’ere? Hver 4. spædbarn græder mere end 3 timer om aftenen, hvilket er definitionen af kolik. Hos enhver forælder gør det afsindig ondt i hjertet at opleve sit barn utrøsteligt uden at vide hvorfor og hvad man skal gøre. Alle forældre ønsker at trøste deres barn, men det er en færdighed, der skal læres. Heldigvis er det faktisk ganske let at lære. Teknikken kaldes de 5’sere.
Hvad er kolik?
Alle børn er forskellige, og derfor har det været så utrolig svært at finde årsagen til kolik. Nogle har sagt, at det må skyldes mavesmerter, at moderen er stresset og påvirker barnet, at barnets hjerne ikke er udviklet endnu eller at det er barnets personlighed. Alle disse hypoteser er med meget stor sandsynlighed en delvis forklaring. Den overordnede forklaring menes i nyere tid at være det 4. trimester. Læs mere om det 4. trimester.
Er den bagvedliggende årsag d. 4 trimester, så er hjælp til at stoppe kolik slet ikke så umulig. Løsningen er de 5 S’ere.
Hvad er de 5 S’ere
Kort opsummeret er de 5 S’ere en effektiv teknik til at trøste et voldsomt grædende barn. De 5 S’ere forklares på følgende måde:
- Svøb
- Sideleje
- Sssshhh
- Sving
- Sut
Sådan virker de 5 S’ere
1. Svøb
Et stram svøb er hele udgangspunktet for at kunne berolige et grædende barn – og holde barnet roligt. Det er derfor at babyer svøbes fra Tyrkiet til Tulsa (indfødte amerikanere).
Svøbet gør at din baby føler sig tilbage i den trygge, omsluttende livmoder. Fornemmelsen af at mærke noget slutte tæt omkring sig er et behov alle små børn har.
En del ophidsede babyer reagerer voldsomt på at blive svøbet. Det er dog en stor fejl, at tro at deres modstand betyder, at dit barn har brug for at have sine hænder fri. Små børn mangler den koordinerende evne til at holde deres arme i ro, så hvis de ikke svøbes, kan de ganske let gøre sig selv endnu mere kede af det og ophidsede.
2) Sideleje
Når du svøber dit barn, stopper du de ukontrollerede arm- og benreflekser, der kan føre til ukontrolleret gråd hos dit barn. På samme måde stopper sidestillingen en tilsvarende refleks hos dit barn – den paniske følelse af at falde.
At blive tabt var en alvorlig trussel for det oprindelige menneske, og babyer udviklede derfor en særlig teknik – moro-fleksen – som aktiveres i det sekund, at de føler, at de falder ud af deres mors arm. Når barnet får en fornemmelse af at falde, slås armene instinktivt ud til siderne , og der følger en omklamrende bevægelse. Det er naturligvis en meget ubehagelig oplevelse for dit barn.
De fleste babyer nyder at ligge på ryggen, hvis de er i godt humør, men er de ophidsede eller ulykkelige, så kan det at blive lagt på ryggen aktivere moro-refleksen. Og det gør hele situationen værre for dit barn.
Ved at lægge dit barn på siden eller på maven, lukker du øjeblikkeligt af for moro-refleksen. Det er derfor at det er en perfekt stilling til et barn, der har let til gråd. Skal dit barn sove, skal det understreges, at han altid skal lægges på ryggen.
3. Ssssshhh
Tro det eller ej, men en høj, voldsom ssshhh-lyd er beroligende for dit barn. Når du ssshhh’er dit barn, efterligner du lyden af blod, der strømmer gennem blodårerne i livmoderen. Det er den voldsomme, summende lyd, som dit barn har været omgivet af i 9 måneder. Uden pause. Det er derfor, at netop denne lyd er så vigtig en del af det fjerde trimester.
Mange nybagte forældre tror fejlagtigt, at deres babyer foretrækker den blide lyd af rislende vand eller andre – for os – afstressende lyde. Det virker ulogisk, at vores spædbørn ønsker sådan en kraftig støj for at slappe af, men babyer elsker det. Af samme årsag oplever mange at støvsugere og hårtørrer virker beroligende. Jo højere dit barn græder, jo højere skal ssshh-lyden være for at virke.
4. Sving
Mens vi andre finder det beroligende at ligge stille på en sofa eller en seng, så virker det helt unaturligt for en baby, der lige er kommet ud af en vuggende livmoder. Dit barn har været vant til en rytmisk, svingende bevægelse, og det er derfor at rokke et barn er noget af det mest naturlige for mange forældre. For at det skal virke, skal du svinge dit barn meget kraftigt i første omgang for at få gråden til at stoppe. Når dit barn langsomt holder op med at græde, kan du begynde at svinge i en mere blid bevægelse for at holde dit barn roligt.
Mange forældre i ikke-vestlige lande bruger vugger eller hængekøjer til at holde deres børn glade og tilfredse, og mange af dem bærer dem i slynger og vinkler, som virker beroligende for hvert skridt og åndedræt, de tager. Selv i vores moderne samfund bliver teknikken også brugt – mange trætte forældre har med held fået deres børn til at falde i søvn ved at køre lange ture i bilen eller i barnevognen.
5. Sut
Når din barn begynder at falde til ro ved hjælp af svøbet, sidelejet, sssshhh-lyden og svingen, er det tid til sidste del af teknikken: sutten. Det er klart, at det er svært for dit barn at skrige med en sut i munden, men det er ikke derfor, at det at sutte er så beroligende. Dit barns sutten har en effekt på nervesystemet. Det udløser dit barns indre beroligende refleks og frigiver stoffer i hjernen, som i løbet af nogle minutter luller dit barn ind i en rar, afslappende tilstand.
Både flaske og sutter virker, men det allerbedste er altid mors brystvorte. Måske derfor at nogle af de mest rolige børn er de børn, som opvokser i kulturer, hvor de bæres tæt på kroppen og får tilbudt bryst op til 100 gange om dagen.
Tips til de 5 S’ere
Lad os opsummere. De to første S’ere – Svøb og Sideleje – er første skridt til at berolige dit barn og forhindre flagrende bevægelser, moro-refleksen og få dit barns opmærksomhed. Trin 3 og 4 – Ssshhh og Svinge – bryder den ukontrollerbar tilstand af gråd, dit barn er i, og virker beroligende på dit barns nervesystem. Den sidste del – sutten – holder dit barn i den rolige og afslappede tilstand og hjælper dit barn til at falde helt til ro.
De 5 S’ere er fantastisk og lidt af en mirakelkur, men kræver lidt øvelse, før du bliver en mester i at udføre teknikken. Da dit barns indre beroligende refleks, som skal aktiveres, kun udløses, når du udfører teknikken i den rigtige rækkefølge og på den rette måde, tager det lidt tid at beherske de 5 S’ere.
Tempo og styrke, du udfører teknikken med, er altafgørende. Mange forældre tror fejlagtigt, at de skal hviske og vugge deres børn blidt, når de er ulykkelige. Det virker logisk, men det beroliger sjældent et spædbarn.
Det kan virke unaturligt i begyndelsen, men den hurtigste måde at stoppe dit barns gråd på, er at matche intensitet af gråden. Jo mere febrilsk og utrøsteligt dit barn er, jo strammere skal svøbet være, jo højere dit ssshhh og jo mere ihærdigt skal du svinge barnet frem og tilbage. Altid afspejl dit barns skrig. Er gråden hektisk, så skal du vugge og sshhh voldsomt. Er dit barn ved at falde til ro, så følger du med i lyd og bevægelser.
De 5 S’ere virker ikke?
Når du først begynder at bruge denne metode, kan du opleve, at den ikke virker. Det er normalt, så fortvivl ikke. Du kan være nødt til at vente et par minutter før din grædende baby begynder at reagere på teknikken.
To særlige træk ved et spædbarns nervesystem kan narre dig til at tro de 5 S’ere ikke virker:
- Babyhjerner har svært ved at skifte gear.
Når dit spædbarn begynder at reagere på de 5 S’ere virker det i starten måske kun i et minut, før gråden begynder igen. Det er fordi dit barns behov for at græde stadig rumsterer rundt i nervesystemet. Du kan være nødt til at fortsætte med at udføre teknikken i 5-10 minutter efter der er kommet ro på. - Babyhjerner er langsomme.
Når dit barn er 4 måneder gammelt kan det følge dig rundt med sine øjne, men indtil da er hjernen alt for underudviklet til at gøre det. Det vil tage et par sekunder at få signalerne fra øjnene til hjernen. Responstiden er endnu mere udtalt hos kolikbørn. Der er så meget kaos og uro i deres hoveder, som virker overvældende på hjernen, og de er derfor længere tid om at reagere på det, der sker omkring dem.